پیشینه و ماجرای تیم سروک
ماجرای شکلگیری سروَک، به زمانی باز می گردد که ما، جمعی از بچههای بنیاد ملی نخبگان، دوره آموزشی سربازی را میگذراندیم. آنجا هر شب، یکی از همخدمتیها، در حالی که همه بچهها روی تختهایِ اقامتگاه نشسته بودند، راجع به تجربههای زندگیاش سخن میگفت. ما در آنجا دیدیم که همه ما با اینکه در نامآورترین مدارس و بهترین دانشگاههای ایران درس خواندهایم، هیچگاه جایی برای ابراز و جستجوی پرسشهای بنیادین وجودمان را نیافتهایم. انگار جای خالیِ چیزی را در تمامِ نظام آموزشیمان حس میکردیم؛ جایی که به دغدغههای عمیقتری بپردازد و جنس سوالات و جوابهایش، از جنسِ رایجِ تحمیلی نباشد؛ جایی که یگانه هدفش این نباشد که ذهن ما را از چیزی پُر کند تا در بازارِ رقابتِ فردا، مثلا موفقتر و برتر از دیگران باشیم.
این شد که به عنوان کسانی که راه طولانیِ مسیری را که در فرهنگ ما «موفقیت» نامیده میشود، کمابیش تا انتها رفتهایم، تصمیم گرفتیم در گوشهای بنشینیم و با نوجوانان این سرزمین دغدغههایی را نجوا کنیم که کمتر درباره آنها سخن گفته میشود و بر روی مسائلی درنگ کنیم که در هیاهوی این مسابقه، گم شده است. سروک، کنُجِ کوچکی است برای نشستن و پرداختن به این دلمشغولیِ بزرگ؛ زیرا معتقدیم «ما با ایستادن، به آنهایی که میدوند، میرسیم».

اهالی سروک
سروک، يک کانون مجازی برای رشد و شکوفایی از راه ایجاد پرسش، کندوکاو و آفرینش محتوا است. این فضا، متشکل است از سه دستۀ بچهها، معلمین، و اولیاء که از طریقِ تعامل و برهمکنش با هم، فضای یادگیری را از سویی شکل میدهند و پیش میبرند، و از سوی دیگر، نقد میکنند، ویران میکنند و از نو میسازند:
بچهها

مهمترین رکنِ کانون سروک و بنیان اصلی آموزش هستند به همین جهت بجای واژگانی همچون دانشآموزان یا نوجوانان، لغتِ «همراهان» را بکار میبریم. گرچه در گفتگوهای خودمان، به شکلی صمیمانهتر، همان تعبیر «بچهها» را هم بکار میبریم ولی ما و بچهها، در این مسیر «همراه» هستیم.

فعلا مخاطبِ سروک، گروه سنی 13تا 16 سال است؛ نوجوانانِ علاقهمند به یادگیریهای فرادرسی، کنجکاو و جستجوگری که برای پرداختن به دغدغه یا پرسشی اساسی در موضوعاتی که ذکرش رفت، برای نامنویسی در کانون، از طریق مشورت والدین، اقدام کرده و پس از گذراندن مراحل برگزینی اولیه، برای ملحق شدن به کانون سروک انتخاب میشوند.

در بدو ورود به کانون، همراهان به گروههای کوچکتری که همسال هستند، تقسیم میشوند. این گروهها، گوشه امنی هستند برای دوستی و همدلی و الهامگرفتن از یکدیگر. حضورِ تسهیلگرانِ سروک در کنار بچهها در این گروهها، به رونق و غنایِ گفتگوها یاری میرساند.

همزمان، از بچهها خواسته میشود که مهمترین پرسشهای فکری یا مسائل مورد علاقهشان را در قالب یک نامه (مشابه SOP) با سروک در میان بگذارند. این نامه ها در اتاق فکر سروک بررسی می شوند و در یک فرایند مشورتی با بچه ها و اولیائشان، هر یک از بچهها در یک پروژه فکری به صورت فردی یا گروهی، وارد میشود.


معلمان

معلم در سروک یعنی کسی که رسالت، دغدغه یا اشتیاق به آموزش را در وجودش حس کرده، و بسته به تواناییها و علاقمندیهایش از سه طریق زیر در فرایند آموزش مشارکت میورزد:

کسی که دغدغههای بچهها را میشنود، آن را تبدیل به پرسشهای روشن میکند، و برای کندو کاوِ این دغدغه، پروژه ای را با کمک خود نوجوان طراحی میکند و با او همراه میشود به صورتی که پیمودن این مسیر به رشد و کشف و شکوفایی قابلیتهای نوجوان بینجامد. راهنما مسئولیت هدایت پروژه را بر عهده دارد. مسیر پیشرفت پروژهها در کانونهای گفتوگو با سایر بچهها و معلمین سروک به بحث و گفتوگو گذاشته میشود. راهنما همچنین از ابزارهایی مثل نشستهای مجازی هم برای پیشبرد بهتر پروژه استفاده میکند.

کسی است که در تمامیِ مسیر ذکرشده، در کنار هر نوجوان قرار میگیرد تا به عنوان یک دوست و همیار در تمامی مراحل، فرایند رشد او را رصد کند و واسطهای بین تمامی اجزای سروک با نوجوان باشد. تسهیلگر از طریق چکلیستهای استاندارد، وظیفه نظارت بر مسیر پیشرفت نوجوان و انتقال بازخوردها و تجربهها آنان به آموزگاران و راهنمایان را به عهده دارد و این کار را بصورت مستمر، در طول دوره انجام خواهد داد.

افرادی خبره در زمینههای مختلف که تجارب و دانستههای خود را به صورت درسگفتار (از پیش ضبط شده یا بصورت زنده/آنلاین) برای همراهان به اشتراک خواهند گذاشت. درست است که سروک یک فضای تعاملی است ولی برای تعلیم و ترویج برخی آموزه های بنیادین، نیاز به تعریف دوره های متمرکز وجود دارد که در بخش قبل ذکرش رفت. در حقیقت، وظیفه آموزگار، تعریف چنین «دوره»هایی برای تعلیمِ آموزههای بنیادین در موضوعات مخلتف است. به نوعی معادل معلمین در سیستم آموزشی سنتی.
مادران و پدران

ما به خوبی آگاهیم که اگر بچههای سروک، دغدغهای فراتر از روزمرگی دارند، میراث گرانقدر خانواده های آنان است. همچنین معتقدیم خانواده همیشه مهمترین کانون یادگیری بچههاست.

در عین حال می دانیم که نوجوانان در سنی هستند که استقلال را دوست دارند و دیگر تمایلی ندارند که خانواده ها به همه شئون زندگی آنها نظارت کند. ما سعی میکنیم با گزارشهای مدون به خانواده ها، نگرانیهایشان را کم کنیم و آنان را در جریان پیمایش فرزندشان در سروک، قرار دهیم. همچنین اهالی سروک پاسخگوی اولیاء برای روشن شدن ابهامات در هر لحظه هستند.

در کنار همه اینها، برنامههای ویژهای را برای اولیاء تدارک میبینیم تا در این مسیر، همفکرتر و همگامتر شویم.

اسبها هرگز با هم مسابقه نمیدهند، ما انسانها هستیم که آنها را به مسابقه میکشیم. اسبها هنگامی که آزاد و سرمستند به سرعت بادها میدوند. پرندگان نیز در زمان پرواز از هم جلو نمیزنند ولی همه آنها به اوج میرسند. ما انسانها نیز آفریده نشدهایم که با هم در زندگی مسابقه دهیم. ما تکتک خلق شدهایم تا زیست کنیم و به شکوفایی برسیم.
نادر خلیلی
سروک مالِ ما نیست
سروَک گرچه از یک ایده ساده در جمعی کوچک از دانشآموختگانِ ایرانی آغاز شده، ولی از تمام کسانی که دغدغهای در این زمینهها دارند، دعوت میکند که به جمعِ اهالیِ این کانون بپیوندند. چون اینجا مالِ همه کسانی است که نفسشان را برایش میگذراند و امیدوارند که نسیمی تازه، بر جان و جهانِ همگیمان بوزد و زندگیمان را سرشار و شکوفاتر کند.
همراهمان شوید...
دعوت برای همکاری
سروَک از معلمانی پرشور، جستجوگر، و آگاه در نقاط مختلف دنیا، برای تولید محتوا یاری میگیرد. اینجا، در حقیقت، یک خانه است برای همه کسانی که از طریق یادگیری، در جستجوی یک زندگیِ آگاهانه و سرشار هستند.
در هر کجای جهان که هستید، اگر خودتان را با چنین فضایی سازگار میبینید و در یکی از کارهای زیر هم صاحب ایده و تجربه هستید، همراهمان شوید…
راهنمای پروژه
برگزاری رویدادها
تسهیلگری
طراحی و گرافیک
وبسایت
حمایت مالی