
چرا هستیم؟
ما بزرگترها بر این باوریم که جهان بیش از پیش، بیقرار و لرزان شده، و بنابراین، در این زمانهی پرشتاب از فرزندانمان انتظار داریم که از پا ننشینند، همیشه آماده باشند، بیشتر تلاش کنند و توجه کمتری به معنا یا محتوای کارشان نشان بدهند تا بتوانند در این رقابتِ بیرحم، سری در سرها داشته باشند و حتی گاهی از آنان توقع داریم بخشی از آرزوهای فروخورده ما را نیز تحقق بخشند.
اینجاست که آنها را وارد یک مسابقه بیپایان برای کسب دانشها و مهارتهای گوناگون میکنیم؛ حالا این مسابقه گاهی برسرِ رتبه کنکور و مقام المپیاد است، گاهی بر سرِ یادگیری زبان و موسیقی، و گاهی نیز بر سر کسب اعتماد به نفسِ بیشتر و مهارتهای اجتماعیِ بالاتر. ولی در هر صورت، این مسابقه، زندگی را از یک ماجراجویی اکتشافی به یک مکانیسم فرسایشی مبدل میکند.
در میان این کارزار، سروَک میکوشد فضایی ایجاد کند که در آن بچهها در آفرینش محتوایی که میآموزند، نقش دارند تا یادگیری برایشان به ماجرایی پر از پرسش و کاوش و کشف تبدیل شود. در اینجا بجای اینکه مقصدِ یادگیری ارزشمند باشد، مسیری که کنار فرزندانمان طی میکنیم اهمیت مییابد. در این مسیر هم آنها و هم ما رشد میکنیم، شکوفا میشویم و زندگی منحصر به فردِ خود را، بدون تلاش برای برتری نسبت به دیگران، میآفرینیم.
وقتی چیزی را از بالا به پایین، آموزش میدهیم، برای همیشه فرزندمان را از لذت کشف آن موضوع، محروم میکنیم...
When you teach a child something you take away forever his chance of discovering it for himself



نقشۀ راهِ قدمزدن در سروک

قدم اول: آغاز همراهی
نوجوانانِ جستجوگر و علاقهمند به همراهی با سروک، با مشورت والدین، برای نامنویسی اقدام میکنند و فرم ثبتنام را پر میکنند. متاسفانه به دلیل محدودیتهای سروک، احتمالا نمیتوانیم پذیرای همه درخواستها باشیم و مجبوریم متناسب با ظرفیت سروک، گروهی را برگزینیم. در اینجا، یک نشست تصویری با بچهها و خانوادههایشان برگزار میکنیم تا با شناخت بهتری از یکدیگر، قدم در راه بگذاریم. سپس بچهها نام کاربری و کلمه عبور برای ورد به پلتفرم اختصاصی سروک را دریافت میکنند و یک فصل سروک که 90 روز است، آغاز میشود.

قدم دوم: آشنایی
سه هفته آغازین برای آشنایی با هم و آشنایی با وبسایت سروک در نظر گرفته شده است. در این فاصله، بچهها در گروههای همسالان گروهبندی میشوند و با روش کار سروک آشنا میشوند. همزمان با هم و با تسهیلگران تعامل دارند و از دیدگاهها و افکارشان حرف میزنند. در مسیر این گفتگوها و همفکریها، با کمک راهنمایان، یکی از موضوعات مورد علاقهشان رابه عنوان پروژه خود بر میگزینند.

قدم سوم: کندوکاو و جستوجو
هر نوجوان با سایر دوستانش که پروژه واحدی دارند، وارد گروه تخصصی پروژه خودشان میشوند. با کمک راهنما شیوۀ اجرایی و راههای انجام پروژۀ خود را بررسی میکنند و پس از تقسیم وظایف، کارشان را آغاز میکنند. در گروه پروژه، مرتب با راهنمای خود در ارتباط هستند تا مشکلات احتمالی را برطرف کنند. 6 هفته برای پیشبرد محتوای اصلی پروژه در نظر گرفته شده است. در این زمان، بچهها در رویدادها یا کلاسهای آنلاین مرتبط با پروژه به پیشنهاد راهنما و تصمیمگیری خودشان شرکت میکنند.

قدم چهارم: گفتوگو و هماندیشی
همزمان با فعالیت در پروژه تخصصی، بچهها در فضای عمومی سروک و در گروه همسالان، با حضور تسهیلگرانِ سروک، فعالیتهای گوناگون دیگری انجام میدهند؛ از جمله اینکه بحثهای فکری خاصی را پی میگیرند، از دیدگاههای خودشان میگویند، دغدغههایشان را طرح میکنند، مهارتهای نرم را تمرین میکنند، از طرح دیدگاههای گوناگون درباره یک موضوع، قدرت تفکر تحلیلی خود را توسعه میدهند و ....

قدم پنجم: آفرینش اثر
سه هفته پایانی هر دوره به جمعبندی و فرود، اختصاص پیدا میکند. بچهها شروع به نهاییسازی پروژه میکنند و در این سه هفته سعی میکنند تا آن را به بهترین شکل ممکن ارائه دهند. خروجی پروژه، بسته به تصمیم اعضای گروه، میتواند به شکل مقاله، پادکست، اسکرپبوک، فیلم کوتاه، سمینار و ... باشد که با کمک تمام اعضای گروه و راهنمایان سروک آماده ارائه میشود و در نهایت به نام بچهها منتشر میشود. همچنین هر نوجوان، یک گزارش از مسیری که به لحاظ فکری و شخصیتی در گفتگوهای خود با سایر دوستانش در طول این مدت طی کرده، روایت میکند و با کمک تسهیلگران آن را به شکل یک اثر ارائه میکند.انتشار این یافتهها و تجربههای بچهها به آنها کمک میکند تا با آفرینش محتوا، از سهیم شدن و شکل دادن به جهانی که در آن زندگی میکنند، لذت ببرند.

قدم ششم: اختتامیه
در یک یا چند روز تمام پروژهها منتشر میشوند، مورد بحث و تبادل نظر واقع میشوند و مهمانانی از خارجِ سروک برای بررسی دستاوردهای بچهها میهمانِ مجازیِ سروک خواهند بود تا بچهها ضمن این تجربهها، مرزهای دنیایشان را گسترش دهند.

قدم هفتم: تداوم همراهی
سروک، یک کارگاه آموزشی نیست که یک دوره برگزار شود و تمام شود. ایده ما این است که همه ما (بچهها، خانوادههایشان و معلمانِ سروک) در یک محیط پویا، در کنار هم زندگی کنیم و هر فصل با سوالاتی تازه، تجربهای نو خلق کنیم و هم به دوستیهایمان و هم به دانشمان عمق ببخشیم. در عین حال، همه بچهها آزادند هر زمان که دوست داشتند، از سروک جدا شوند.
تقویت مهارتهای نرم Soft Skills
در لایۀ زیرینِ فعالیتهای فوق، تقویت مهارتهای نرم در نوجوانان یکی از وجوه اساسیِ برنامهریزی آموزشی در سروک است. برخی از مهمترين عناوين مطرح در اين دسته، به شرح زيرند:
تفکر انتقادی، خودآگاهی، عزت نفس، سوادِ خواندن و فهمِ عمیقِ متن، نوشتن و نویسندگی، جستجو در اینترنت و راستیازمایی یافتهها، تحلیل و حل مساله، روش گفتگو، منطق و استدلال، روشهای ایجاد تغییر، ایجاد عادتهای سازنده، مدیریت خویشتن، مدیریت تنش، نظم شخصی، روشهای یادگیری، کار تیمی، تفکر سیستمی، مدیریت زمان، تصمیم گیری، خوب گوش دادن، ابراز وجود، مسئولیت پذیری، شوخ طبعی، فهمِ زبان خارجی، و …

محتوا و روشِ سروَک، بالطبع، با کودکان و نوجوانانی همساز است که خودشان یا خانوادههایشان در جستجوی تجربه های عمیقتری در حوزه یادگیری هستند و به دغدغههایی ریشهدارتر علاقمندند و آنچه را می جویند در نظام آموزشیِ رایچ چه در مدارس خاص مثل استعدادهای درخشان و مدارسِ -به اصطلاح- برتر، و چه در کلاسهای فوق برنامه رایج در آموزشگاهها نمییابند.
سروَک برای تحقق اهدافش از معلمانی پرشور، جستجوگر، و آگاه در نقاط مختلف دنیا، برای تولید محتوا یاری میگیرد تا در کنار بچهها قرار بگیرند و با آنها همدل و همراه میشوند ولی تعاملِ یاددهنده و یادگیرنده یا استاد و شاگرد در اینجا موضوعیت ندارد.آموزش یکسویه از بالا به پایین، یعنی کسی که میداند به کسی که نمیداند، چیزی را یاد بدهد، روشِ سروک نیست. همه در کنار هم با گفتوگو و همفکری میآموزیم و رشد میکنیم.
کانون سروَک همچون باغی برای قدمزدن، تجربه کردن و یادگرفتن است. مقصدی وجود ندارد. در سروَک، به جای تحمیل پاسخهای از قبل آماده، تقویت پرسشگری را مبنای کارمان قرار میدهیم؛ و به جای حرکتِ پرشتاب در بزرگراههای مسطح، ترجیح میدهیم آهسته قدم نهادن در راههای پرپیچ و خم را تجربه میکنیم تا شاید فرایند یادگیری از دامِ بستههای آموزشی و آموزشهای بستهای رهایی یابد.